7 Makanan Tambah Susu Badan

Teks: Norazrin bt Mohd Nor

“Kak, macamana nak tambah susu badan?” Persoalan yang sering dilontarkan oleh ibu muda terutamanya kelahiran anak pertama.

Persoalan ni pastinya sentiasa berlegar-legar di kepala si ibu jika lihat anak menangis. Perasaan seorang ibu pastinya gundah gulana bila lihat anak sering menangis.

Kakdik nak kongsi makanan yang boleh menambah susu badan. Mommy jangan risau-risau. Boleh cuba mana yang serasi dengan mommy.

1. Kurma.
Kurma lebih dikenali sebagai milk booster yang hebat. Kurma mempunyai sumber vitamin dan mineral yang tinggi. Kurma merupakan sumber energi, gula, dan serat yang baik. Terdapat mineral penting seperti kalsium, zat besi, fosfor, sodium, potassium, magnesium, dan zinc ditemui pada kurma. Kurma juga mengandung vitamin seperti thiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin A dan vitamin K.Mommy boleh pelbagaikan resepi untuk kurma ini. Kisar buah kurma dan campur dalam air susu. Makan begitu sahaja pun boleh juga.

2. Habbatussauda.
Habbatussauda lebih dikenali dikalangan masyarakat kita sebagai jintan hitam. Habbatus sauda menguatkan sistem pertahanan badan semulajadi yang sedia ada dalam tubuh. Kandungan yang lengkap dalam habbatusauda menguatkan sistem imun daripada serangan penyakit.

Habbatussauda juga dikenali sebagai penggalak susu.

Ianya membantu untuk tambah susu. Ada yang hanya makan bersama madu. Boleh juga direbus dan diminum airnya.

3. Halba.
Halba terkenal di kalangan masyarakat India. Mereka menggunakannya dalam masakan kari. Bagi masyarakat di Johor ni halba digunakan semasa menanak nasi lemak. Bagi masyarakat di pantai timur pula, halba digunakan semasa menanak nasi dagang. Resepi mudah bagi yang mahu mencuba halba untuk tambah susu, cuci bersih halba dan rendam dalam air panas. Minum semasa suam.

4. Longan.
Longan mudah didapati di kedai ubat cina atau sensei. Iana dalam bentuk kering. Caranya, rebus longan kering tersebut bersama gula batu. Ada juga yang merebus longan bersama kurma merah untuk dijadikan milk booster. Minum suam-suam tau. Ramai yang ibu serasi dengan buah longan ini.

5. Jantung pisang.
Berdasarkan penelitian, setiap 25 gram jantung pisang mengandung :

31 kkal kalori
1,2 gram senyawa protein
0,3 gram lemak
7,1 gram zat karbohidrat

Jantung pisang juga mengandung manfaat vitamin A, vitamin B1, vitamin C, dan mineral penting seperti fosfor, kalsium dan zat besi. Kandungan yang penuh gizi tersebut, siapapun pasti akan tergiur untuk mengolah jantung pisang menjadi masakan dan makanan yang lazat.Bagi mommy yang menggemari masakan tradisional, bolehlah mencuba resepi jantung pisang untuk dijadikan penggalak susu. Jantung pisang ini boleh dimasak kerabu atau masak lemak.

6. Lobak putih.
Lobak putih mengandungi Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, Vitamin E, Minyak Atsiri, Beta Carotene, Niasin, Mangan, Kolin, Asam Folic, Kalsium, Zat besi, Fosfor, Asam oksalat, dan serat kasar

Lobak putih memiliki kulit berwarna putih dengan daging berwarna putih pula. Lobak dapat dimakan dalam keadaan mentah atau bisa juga dijadikan sebagai bahan sup.Lobak putih popular dikalangan ibu yang berpantang. Biasanya lobak putih ini dimasak sup.

7. Alfalfa.
Alfalfa dikenali sebagai raja tumbuhan. Kaya dengan kandungan serat yang tinggi dan berfungsi sebagai agen pelawas. Ianya juga berupaya membuang angin dari badan.

One thought on “7 Makanan Tambah Susu Badan

Leave a Comment