3 Amalan Tambah Susu Badan

“Kak, apa yang boleh diamalkan untuk tambah susu badan?”

Kakdik sendiri pernah alami kekurangan susu. Sangat sedikit ilmutentang penyusuan masa tu. Walaubagaimanapun, kakdik pernah buat entry mengenai Makanan Tambah Susu

Perkara yang perlu kita faham, makanan penggalak susu ni bukan jaminan susu ibu akan melimpah ruah. Macam kakdik sendiri, serasi sangat dengan durian. Kiranya durian ni milk booster tapi satu perkara yang kakdik naif sangat masa gagal menyusukan Izzah dulu. Walau sebanyak mana mommy makan makanan penggalak susu tapi tidak jaga beberapa amalan, tak kemana juga.

Kakdik nak kongsikan 3 amalan tambah susu ibu.

Pertama, banyakkan minum air suam. Nampak remehkan? Tapi mommy kena ingat, kita menyusukan anak. Dengan pengambilan air suam, kita gantikan cecair dalam badan. Pernah takmommy rasa haus bila sedang menyusukan atau setelah menyusukan anak? Ha, bila kita haus tu tanda badan kita kekurangan cecair tau. Signal tu keluar bukan bila kita baru kekurangan air tapi signal tu keluar bila badan kita sangat-sangat perlukan air. Macam cerita ultraman, berkelip-kelip tanda memang dah tiada kuasa.

Kedua, pam susu. Mommy kena rajin pam susu. Lagi banyak payudara kerap dikosongkan, lagi banyak penghasilan susu akan terhasil. Biasanya mommy yang hubungi kakdik tanya

“Macamana nak buat stok susu, tak lama lagi kerja. Stok susu sikit sangat. Stress bila keadaan macam ni”
makan makanan berkhasiat.

Apa yang kakdik boleh katakan, pam susu,pam susu, pam susu. Mommy seharusnya dah mula pam susu walaupun dalam pantang. Tapi tak mengapa, jika mommy dah nak hampir sangat mula kerja tapi stok susu tiada. Jangan risau. Sila pam susu anda. Lagi bagus mommy sediakan jadual pam susu. Sila patuh kepada jadual yang mommy dah buat. Kalau terlepas satu sesi, mommy kena ganti masa tersebut dengan buat power pumping.

Akhir sekali, mommy kena jaga emosi. Mommy jangan stress ye. Bila mommy stress,lagi menyukarkan sesi mengepam susu. Emosi mommy kena stabil dan ceria. Jika mommy tak percaya, sila pam susu sambil berzikir atau melihat video si manja mommy. Ha,mommy lihat hasilnya nanti. Jangan lupa beritahu kakdik ye.

Leave a Comment